Incidenten Limburg-Noord

22/05/2019

Weert - Vanavond om 22.00 uur is de brandweer uitgerukt naar een incident met gevaarlijke stoffen bij het bedrijf expeditie Thijs op de Havenweg te Weert. Het betrof een lekkage van een 1000 liter vat met een brandbare hars. Er zijn geen gewonden gevallen.

Bij het laden van het vat in een vrachtwagen is het vat beschadigd waardoor 500 liter uit het vat in de vrachtwagen op de parkeerplaats gelopen.  Een klein gedeelte van de vloeistof is in het riool op het bedrijfsterrein gelopen. Door adequaat handelen van het personeel en de brandweer is de gelekte vloeistof meteen ingedamd, waardoor de vloeistof niet verder naar het openbare riool kon stromen. Het incident is dan ook beperkt gebleven tot het eigen terrein. De brandweer heeft de plekken waar de vloeistof ligt afgezet, en het bedrijf heeft een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om de gelekte vloeistof op te ruimen. Er is geen gevaar geweest voor de volksgezondheid en er zijn geen gewonden gevallen.​17/05/2019 : Brand industriepand

Vrijdag 17.05.2019

Weert - Een hennepkwekerij is de waarschijnlijke oorzaak van een brand in een leegstaand industriepand aan de Vliesvenweg in Weert. De brand werd ontdekt even na half negen in de ochtend. Hierbij is 1 persoon aangehouden. Er zijn geen personen gewond geraakt.

Het leegstaande industriepand werd vroeger gebruikt als koelopslag. De brand ging korte tijd gepaard met rook- en stankoverlast. Daar vakantiepark de Weerterbergen zich in de trekrichting van de rook bevond, is uit voorzorg een politie eenheid ter plaatse gegaan om de situatie te verkennen, echter bleek al snel, dat de overlast mee viel, waardoor de brandweer geen verdere acties hoefde te ondernemen. 

Er is inderdaad een hennepkwekerij aangetroffen in het pand. De aanwezige persoon is ter plaatse nog onderzocht door de aanwezige ambulance, maar had geen letsel. Hierop heeft de politie de persoon aangehouden i.v.m. de vondst van de kwekerij.  De brand was vfij snel onder controle. Een aangrenzend bedrijf is korte tijd ontruimd geweest vanwege de brand, maar al snel konden de werknemers terug aan het werk. Er is geen gevaar geweest voor het bedrijf en omgeving.

Uiteindelijk is de brand opgeschaald naar grote brand en zijn er in totaal drie blusvoertuigen, één ladderwagen en een Officier van Dienst ingezet om de brand te bestrijden. Als de brand geblust is, en het veilig is om het pand te betreden, zal de politie trachten om verder onderzoek te doen naar deze brand.11/05/2019 Zeer Grote brand in fabriekshal Susteren.

Grote uitslaande brand in fabriekshal Susteren.

Susteren 11 mei 2019 - Bij Smile Plastics is even voor vijf uur een zeer grote brand geweest in een fabriekshal. Er is niemand gewond geraakt.

De brandweer is meteen met groot materieel uitgerukt omdat volgens de melder de vlammen een tiental meters uit het dak sloegen. Zwarte rook ging richting Susteren en hierop is een NL-Alert uitgezonden met het advies, ramen en deuren te sluiten, ventilatiesystemen uit te zetten en binnen te blijven. De brandweer is metingen gaan verrichten bij een festivaltent, manege en in Susteren zelf. Uit metingen bleek dat er geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen waren die een acuut risico voor de gezondheid zouden hebben. 

De brandweer heeft met vier blusvoertuigen, een hoogwerker en een waterwagen het vuur bestreden. Net voor zes uur kon de brandweer het sein brand meester geven. Hierop is het nablussen gestart hetgeen zeker nog enkele uren zou gaan duren. De hal van ongeveer 70 bij 15 meter waarin onder andere plastic korrels en machines aanweizg waren is deels verwoest. De oorzaak van de brand is tijdens het schrijven van dit bericht onbekend. Onderzoek zal mogelijk duidelijkheid geven. 

 09/05/2019 Vrouw raakt te water in Roermond.

Vrouw raakt te water in Roermond.

Roermond 9 mei 2019 - In de nacht van woensdag op donderdag is een vrouw in het water terecht gekomen en is hierbij licht gewond geraakt.

De brandweer heeft rond half één een melding gekregen dat er een vrouw te water was geraakt bij de jachthaven Nautilus in Roermond. Door omstanders werd gepoogd haar uit het water te halen hetgeen niet meteen lukte. Toen de brandweer arriveerde was zij wel uit het water kunnen komen met behulp van die omstanders. Eénmaal aan de oever te zijn geholpen bleek dat zij een hoofdwond had opgelopen.

Hoe het kon gebeuren dat zij te water is geraakt is onbekend. Zij is voor verder onderzoek met de ambulance mee gegaan naar het ziekenhuis.

 ​07/05/2019 Middelbrand Bocholterweg Weert.

Brand in Weert legt vrachtauto in as en deel van woning.

Weert 6 mei 2019 - Een kwartier vóór middernacht is de brandweer uitgerukt voor een brand in een bijgebouw aan de Bocholterweg in Weert. Er is niemand gewond geraakt. 

Er was veel vuur aan de achterzijde van de leegstaande woning te zien, daarop heeft de brandweer meteen meerdere blusvoertuigen laten uitrukken. Nadat de brandweer was gearriveerd bleek dat er een vrachtauto met vaten tegen het bijgebouw was geparkeerd en volledig in brand stond. Het bijgebouw dat tegen de woning aan is gebouwd is vervolgens ook gaan branden. Vrij snel had de brandweer de brand onder controle. De schade aan het bijgebouw is beperkt gebleven maar de vrachtauto is volledig verwoest.

Om ongeveer 20 minuten over 12 kon sein brand meester worden gegeven. De blusvoertuigen afkomstig van Stramproy en Weert hadden rond kwart vóór 2 de werkzaamheden afgerond en zijn naar de kazerne teruggegaan. De politie zal onderzoek gaan doen naar de brandoorzaak en of er iets in de vaten heeft gezeten.Tweets veiligheidsregio

Provincie Limburg draagt bij aan Risk Factory

De Provincie Limburg draagt 315.000 euro bij aan het belevingscentrum, de Risk Factory op het gebied van (positieve) gezondheid en veiligheid. Het centrum richt zich met name op basisschoolleerlingen en senioren en wordt gevestigd in de oude brandweerkazerne aan de Nijmeegseweg in Venlo. 

Met dit initiatief wordt een belangrijke stap gezet in het streven naar de Veiligste en Gezondste regio in 2025.

Aanvulling en versterking
De Risk Factory  sluit goed aan op speerpunten uit het provinciale beleid als verkeersveiligheid, sociale innovatie en onderwijs. Met de bijdrage van de Provincie Limburg wordt onderzoek verricht naar bewustwording en positieve gedragsbeïnvloeding. Daarnaast worden moderne technieken ingezet om het belevingsconcept zo optimaal mogelijk te maken. Gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen (Werk en Welzijn): “Gezondheid en veiligheid zijn belangrijke thema’s. Goed dat dit op een leuke manier voor iedereen toegankelijk wordt.”

Kracht van verbinding
Om de Risk Factory te realiseren hebben Veiligheidsregio Limburg-Noord, diverse schoolbesturen, Provincie Limburg, het district Limburg van de Nationale Politie, Vincent van Gogh Venray, Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) en gemeenten de afgelopen periode de handen ineengeslagen. Daarnaast wordt samengewerkt met Veiligheidsregio Twente, waar al een Risk Factory staat. Burgemeester Monique de Boer (gemeente Roerdalen): “Het is mooi om te zien dat diverse partners, waaronder de Provincie Limburg, gezamenlijk streven naar een veilig en gezond leven in Noord- en Midden Limburg. Samen zetten we de schouders eronder! Met de komst van de Risk Factory geven we kinderen een ‘les’ en beleving mee voor nu én de toekomst.”

Risk Factory
De Risk Factory is een belevingscentrum waar op een realistische manier diverse risicoscenario’s op het gebied van gezondheid en veiligheid beleefd kunnen worden. Door ervaring op te doen met zaken als onder andere brandveiligheid, cyberpesten, verkeersveiligheid, crisissituaties, gezondheid en 112-bellen, krijgen basisschoolleerlingen en senioren een groter veiligheids- en gezondheidsbewustzijn én concrete handelingsmogelijkheden om met deze potentiële risico’s om te gaan. De voorbereiding op een bezoek aan de Risk Factory begint voor basisschoolleerlingen al in de klas, waar ze aan de hand van een ‘game’ kennis maken met de scenario’s die ze tijdens het bezoek gaan beleven.