Incidenten Limburg-Noord

21/01/2019 Woningbrand Swalmen

Aan de Kruiskampstraat in Swalmen heeft een korte tijd brand gewoed in een vrijstaande woning. Op het moment van de brand waren er geen bewoners in het pand aanwezig. De schade is aanzienlijk en naar de eventuele oorzaak wordt nog onderzoek gedaan.
Omstreeks 4 uur vanacht is de brandweer geallarmeerd voor een uitslaande brand aan de Kruiskampstraat in Swalmen. Het was snel duidelijk dat er geen personen in het pand aanwezig waren ten tijde van de brand. Met twee blusvoertuigen en een hoogwerker is de brand bestreden. Omstreeks 4:45 uur was de brand onder controle en is gestart met nablussen. Vanwege opvriezend bluswater is de gemeente ingeschakeld om de gladheid te bestrijden. Hoe de brand is ontstaan is niet bekend.​18/01/2019 Garagebrand Beethovenstraat Roermond

Bij dakwerkzaamheden aan geschakelde garages aan de Beethovenstraat in Roermond is brand ontstaan. Niemand raakte gewond en de aanwezige gasflessen zijn tijdig veilig gesteld. De  brand ging gepaard met hevige rookontwikkeling en daardoor is er meteen groot opgeschaald. De brandweer heeft het vuur gebluste en de anngrenzende garagboxen gecontroleerd. Hoe groot de schade is is niet bekend.14/01/2019 Uitslaande woningbrand

Venlo - Aan de Rijnbeekstraat zijn door een uitslaande woningbrand een 30tal bewoners ontruimd uit een flatgebouw. Er is niemand gewond geraakt. Wel is er asbest vrijgekomen bij de brand. 1 woning is door de brand verwoest.

Rond half twee vannacht is de brand uitgebroken in een woning op de 4de etage. Een toevallige politie-eenheid ,die ter hoogte van het flatgebouw was, zijn gelijk gestart met het ontruimen van de flat. Dit omdat de brand uitslaand was en men vreesde voor verdere uitbreiding. Met o.a. een megafoon werden de bewoners opgeroepen hun woning te verlaten. Een 30tal bewoners hebben gehoor gegeven aan de oproep van de politie. Zij zijn opgevangen in een nabij gelegen appartementencomplex aan de Rijnbeekstraat. O.a. door de ontruiming hebben de hulpdiensten opgeschaald naar Grip1. De bewoner van het brandadres is ter plaatse nog gezien door de ambulancedienst maar had geen letsel of rook ingeademd en is niet vervoerd. De bewoner is daarna ook opgevangen in het aangrenzende appartementencomplex. Er wordt nog verder gekeken door de gemeente waar de bewoner verlopig kan worden ondergebracht.

De woning waar de brand is uitgebroken is volledig uitgebrand en is niet meer bewoonbaar. Een viertal andere woningen hebben dusdanige water, rook- en roetschade opgelopen, dat ook deze bewoners elders moeten worden ondergebracht totdat hun woningen weer bewoonbaar zijn. Salavage zal hiervoor aanwezig zijn om dit in beeld te brengen en de bewoners te woord staan hoe nu verder.

Daar dit al wat oudere flatgebouw betreft, is er asbest aangetroffen tijdens de brand. Gelukkig heeft de asbest zich niet uitgebreid naar de omgeving. De asbest is beperkt gebleven tot in de woning. Er hoeven dus geen speciale maatregelingen worden getroffen. De brandweerlieden die in de woning zijn geweest voor de brandbestrijding, worden conform de procedure "schoon werken" ontsmet. Zoals nu bekend is de brand onstaan door een brandende sigaret. Rond 4 uur vannacht is brandweer terug gekeerd naar de kazerne. 

Team BrandOnderzoek (TBO) is opgeroepen om de brand te onderzoeken. Een gespecialiseerd bedrijf zal verder zorgdragen voor de verwijdering van de asbest. De brand werd bestreden door 2 blusvoertuigen, een Officier van Dienst en enkele ondersteunende voertuigen.13/01/2019 Auto te water in Bergen

Auto te water in Bergen

Bergen - Zondagavond om 19.40 uur is een auto te water geraakt. Drie personen zaten in de auto. Twee personen hebben zich weten te redden. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht. De derde persoon is helaas verdronken.


Zondagavond zag de schipper van het veerpont tussen Bergen en Vierlingsbeek dat er een auto langzaam van de veerstoep aan de kant van Bergen te water raakte. Hij heeft direct de hupdiensten ingeschakeld. Met diverse duikploegen vanuit Limburg en Brabant en een politiehelikopter is gezocht naar de auto. Rond 21.00 uur werd de auto gelokaliseerd en werd het dodelijk slachtoffer geborgen.

Tijdens de zoektocht naar de auto is het scheepverkeer stilgelegd.13/01/2019 Brand in voormalige champignoncel in Melderslo

Brand in voormalige champignoncel in Melderslo

Melderslo - Zondagavond is er een brand ontstaan in een voormalige champignoncel aan de Eikelenbosserdijk in Melderslo. Bij de brand waren geen personen betrokken. Het sein brandmeester werd snel gegeven.

De champignoncel wordt particulier verhuurd. De huurders bewaarden er gereedschappen. Wat de schade en de oorzaak is, is niet bekend.
Tweets veiligheidsregio

Gas

Door een storing in het netwerk kan de gastoevoer verstoord raken. Hierdoor kan de verwarming uitvallen of kun je niet meer koken. Wanneer de druk van het gasnet volledig is weggevallen, kan het uit veiligheidsoverwegingen vele uren duren voordat het gastransport weer wordt hervat.

Hoe bereid ik me voor?

Naast de basisvoorbereidingen treffen, kan je ter voorbereiding op uitval van gas een aantal extra dingen doen:

  • Zorg dat je weet waar de gashoofdkraan zich bevindt en hoe je hem kunt afsluiten.
  • Zorg dat je weet welke apparaten in je huis gas gebruiken en hoe je ze af kunt sluiten.
  • Vul je noodpakket eventueel aan met een elektrische kookplaat en een elektrische of petroleumkachel.

Wat kan ik doen tijdens gas-uitval

  • Blijf verbonden met de overheid.
  • Bel niet onnodig 112 om overbelasting van het net te voorkomen. Bel 112 alleen bij acuut gevaar.
  • Gebruik eventueel een elektrische kookplaat en een kachel.